Żurawina

Wieloletnia krzewinka z rodziny wrzosowatych. Rośnie na kwaśnych glebach w klimacie umiarkowanym. Błonnik, witaminy – A, C, grupy B ( B1, B2, B6 ), składniki mineralne: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, jod, miedź, kwasy organiczne, zwłaszcza kwas cytrynowy, jabłkowy, chinowy i benzoesowy, elagowy, flawonoidy, garbniki, pektyny, polifenole, antocyjany, poliantocyjanidy – to wszystko zawiera żurawina.

Warto zatrzymać się przy poliantocyjanidach. Zaliczane są one do grupy przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Mają również właściwości antybiotyczne. Odkażają gardło, jamę ustną , przeciwdziałają gromadzeniu się bakterii w nabłonkach jamy ustnej. Zapobiegają rozwojowi infekcji. Są zatem naturalnym antybiotykiem pomocnym w walce z grypą , a także z infekcjami górnych dróg oddechowych.

Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu jest skuteczna, m. in. w walce z infekcjami pęcherza moczowego, niektórymi schorzeniami skóry i wrzodami żołądka. Infekcje dróg moczowych wywołują najczęściej bakterie Escherichia coli (E. coli). Osadzają się one w drogach moczowych, gdzie powodują stany zapalne. Badania wykazały, iż żurawina zmniejsza przyczepność bakterii E. coli do ścianek dróg moczowych, jednocześnie zmniejszając ilość tych bakterii w moczu. Dlatego dzięki swoim właściwościom wypłukującym bakterie E. coli żurawina może zmniejszać podatność na zapalenie dróg moczowych. Pomaga ona również osobom mającym problemy z całkowitym opróżnianiem pęcherza (jak mężczyźni z przerostem prostaty).

Żurawina ma zdolność ochrony komórek mózgowych przed uszkodzeniami, które zdarzają się podczas wylewu czy zakrzepu. Zaleca się stosowanie żurawiny w przeziębieniach, anginie, schorzeniach reumatycznych, w przypadku osłabienia pracy żołądka, jelit i trzustki. Suszone owoce żurawiny oraz przetwory z tych owoców stymulują wydzielanie gruczołów dokrewnych, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, usuwają chorobliwe zmęczenie, bóle głowy i bezsenność.

Związki polifenolowe obecne w żurawinie chronią przed rodzajami raka, np. raka płuc, okrężnicy, białaczki. Stwierdzono także, że żurawina podnosi o ponad 120 % poziom przeciwutleniaczy zapobiegającym chorobom nowotworowym.

Flawonoidy w żurawinie są bardzo podobne do tych w czerwonym winie, dlatego jej spożywanie daje doskonałe efekty w zapobieganiu chorobom serca. Związki zawarte w żurawinie powstrzymują tworzenie się zakrzepów i mają korzystny wpływ na rozszerzenie się naczyń krwionośnych. Zapobiega również utlenianiu się cholesterolu, co zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychania się naczyń krwionośnych.

Żurawina obok właściwości leczniczych, ma także właściwości odchudzające, co wynika z faktu wspomagania i stymulowania przemiany materii. Żurawina dzięki temu, że zawiera substancje biorące udział w usuwaniu toksyn z organizmu, poprawia skuteczność odchudzania.


A więc podsumowując, żurawina:

  • wspomaga proces odchudzania
  • zapobiega chorobom nowotworowym
  • zapobiega chorobom serca, korzystnie wpływa na układ krwionośny
  • jest naturalnym antybiotykiem, pomocnym w walce z grypą, infekcjami górnych dróg oddechowych
  • działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie
  • odkaża jamę ustną i gardło
  • pozytywnie wpływa na drogi moczowe
  • jest naturalnym antyoksydantem
  • ochrania komórki mózgowe przed uszkodzeniami
  • usuwa chorobliwe zmęczenie, bóle głowy, bezsenność
  • zaleca się ją stosować w przeziębieniach, anginie, schorzeniach reumatycznych

Źródło mgr inż. D. Rodowski „ Potencjalne lecznicze zastosowanie żurawin ”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *