Olej rzepakowy do sałatek

Olej rzepakowy firmy GJ-Gacjana tłoczony na zimno , nieoczyszczony, nierafinowany zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT w odpowiednich proporcjach i w swym składzie jest bardzo podobny do oliwy z oliwek.

Olej rzepakowy ma jeden z najniższych poziomów kwasów tłuszczowych nasyconych (zaledwie 7%), które są niekorzystne dla naszego organizmu, za to wysoki poziom kwasów jednonienasyconych oraz jedną z najwyższych wśród olejów zawartość pożądanego kwasu omega-3 (kwas alfa-linolenowy).

Najsilniejszym atutem oleju rzepakowego jest optymalny stosunek kwasów linolowego, prekursora kwasów omega-6, do alfa-linolenowego, prekursora kwasów omega-3 (2:1). Olej ten jest bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak: A,E,D3 i K.

Jest on także bogatym źródłem steroli roślinnych pomagających utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Zawiera polifenole, które charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi.

Doskonale przeciwdziała chorobom układu krążenia, przede wszystkim miażdżycy, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby mięśnia sercowego. Jak większość olejów tłoczonych “na zimno” skutecznie obniża poziom cholesterolu w organizmie, nasilając wydalanie złego cholesterolu. Reguluje przemianę materii. Badania wykazały , że łagodzi objawy choroby zapalnej stawów. Zawiera bardzo dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwas oleinowy i kwas linolowy.

Olej rzepakowy:

  • przeciwdziała miażdżycy
  • utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu we krwi
  • działa przeciw krzepliwie
  • zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby mięśnia sercowego
  • łagodzi objawy choroby zapalenia stawów
  • wpływa na cykl metaboliczny komórek, zapewniając optymalny rozwój mózgu i wzroku
  • jak większość olejów tłoczonych „na zimno”, reguluje przemianę materii

Może być wykorzystany jako dodatek do sosów sałatkowych, surówek, sałatek oraz do bezpośredniego spożycia: 1 łyżkę stołową dziennie rano i wieczorem.