Działanie oleju lnianego

DZIAŁANIE OLEJU LNIANEGO OBEJMUJE WIELE OBSZARÓW NASZEGO ORGANIZMU:

MÓZG

Bardzo ważnym składnikiem mózgu jest kwas tłuszczowy dokozaheksaenowy (DHA)
Jest on zaliczany do grupy omega – 3 i powstaje z kwasu tłuszczowego alfa oleinowego, którego z kolei w oleju lnianym jest nawet powyżej 60% ogólnej zawartości występujących tam kwasów tłuszczowych.
Niski poziom tego kwasu odpowiedzialny jest za chwiejne stany emocjonalne, pogorszenie pamięci, problemy ze wzrokiem i powstawanie schorzeń neurologicznych.

Kwasy tłuszczowe omega – 3 wchodzą w skład błon biologicznych komórek nerwowych. Odpowiednia ich ilość gwarantuje sprawne funkcjonowanie polegające na sprawnym przekazywaniu informacji poprzez impulsy.

Ponieważ prostaglandyny powstają w błonach komórkowych stąd też roli niezbędnych kwasów tłuszczowych w tworzeniu błon komórkowych należy przyznać pierwszeństwo.

Tłuszcze cis tak szeroko dostępne w przyrodzie tworzą zdrowe błony komórkowe. Tam gdzie jest zdrowa błona tam komórka funkcjonuje prawidłowo. Brak w pożywieniu omega -3 i niewłaściwy stosunek pomiędzy omega – 3 i omega – 6 może doprowadzić do narażenia na stany depresyjne.

Wprowadzenie omega – 3 do codziennej diety pomaga wyrównać niekorzystny stosunek kwasów tłuszczowych i wspomaga leczenie depresji , poprawia pamięć oraz koncentrację, a także wielu chorób przewlekłych układu nerwowego.

UKŁAD SERCOWO – NACZYNIOWY

Dziś większość wybitnych naukowców wyraża zgodną opinię, że obniżenie poziomu LDL( zły chlesterol ) przy pomocy leków nie jest metodą zapobiegania chorobom serca.

Wiadomo też, że kwasy tłuszczowe omega 6 zwiększają utlenianie cholesterolu LDL – a to już jest niebezpieczne, gdyż taki utleniony cholesterol odkłada się w ściankach tętnic prowadząc do ich stwardnienia a w konsekwencji do chorób serca i udarów mózgu. Do tego mechanizmu dołącza się zgubne działanie nadmiaru insuliny we krwi ( 25% populacji Zachodniej Europy jest oporna na insulinę – czyli ma jej za dużo we krwi).Spożycie oleju lnianego powoduje wyrównanie poziomu kwasów tłuszczowych omega – 6 do omega – 3 do właściwych proporcji i obniża ilość złego cholesterolu LDL przez co zapobiega chorobom serca.

Olej lniany skutecznie zapobiega miażdżycy, zawałowi serca i chorobie nadciśnieniowej, poprzez m.in. zmniejszoną agregację płytek krwi i adhezji.

Kwas alfa – linolenowy powoduje wzrost poziomu dobrego cholesterolu HDL mającego działanie ochronne w chorobach serca. Ta właściwość zapobiega skutecznie powtórnemu zawałowi serca oraz działa regulująco na arytmię serca.

NNKT w postaci izomerów cis wpływają na rozszerzenie naczyń wieńcowych i zwiększenie siły skurczowej mięśnia sercowego. Obniżają liczbę nagłych zgonów z powodu chorób serca o 30%.Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią także bardzo ważną rolę w transporcie i przemianach metabolicznych całego tłuszczu. W kombinacji z cholesterolem i białkami zwiększają produkcję wewnątrzkomórkowej energii w jej siłownikach zwanych mitochondriami.

Lignany są jednym z najsilniejszych antyoksydantów.( związki chemiczne neutralizujące wolne rodniki)

Lignany pośrednio poprzez hamowanie aktywności enzymu 5-alfa-reduktazy mogą powodować ograniczenie rozwoju rozrostu prostaty i raka prostaty.

Prostaglandyna PGE2 jak pisałem wcześniej wytwarzana z kwasów omega-6 – działa pobudzająco na proces wzrostu naczyń krwionośnych w guzie, oraz na proces migracji komórek nowotworowych. Należy więc wykluczyć wszystkie produkty zawierające w swym składzie dużo tych tłuszczów: np: . olej słonecznikowy zawiera 70% omega – 6 ( kwas linolowy)

Wiadomym jest też że kwasy tłuszczowe omega-3 ( olej lniany zawiera ich nawet ponad 60%) działają antagonistycznie i zmniejszają działanie prostaglandyn wytwarzanych z omeg-6. Stąd wynika m.in. skuteczność działania tego oleju. Trzeba dodać, że bardziej liczy się tutaj właściwa proporcja pomiędzy tymi kwasami niż samo ograniczanie w diecie kwasów omega -6. Jak wspomniałem na wstępie kwasy tłuszczowe omega – 6 są również potrzebne w żywieniu człowieka, jednak pod warunkiem właściwych proporcji z omega -3.

NIERÓWNOWAGA HORMONALNA

Ważne przy niedoczynności tarczycy – omega 3 przyspiesza przemianę materii. Udo Erasmus, światowej sławy naukowiec zajmujący się rolą tłuszczów w diecie twierdzi, że omega 3 przyspiesza przemianę materii ( ważne w niedoczynności tarczycy), przez co organizm spala więcej tłuszczu i glukozy, które dzięki temu nie odkładają się w organizmie. Dodaje jeszcze, że omega 3 podnosi poziom energii i w związku z tym zachęca do podejmowania wysiłku fizycznego, który zwiększa ilość tkanek beztłuszczowych zwłaszcza włókien mięśniowych. To zaś z kolei jeszcze bardziej przyspiesza przemianę materii, gdyż równocześnie włókna mięśniowe stają się bardziej elastyczne.

CUKRZYCA

Kwasy tłuszczowe omega 3 a zwłaszcza DHA zwiększają wrażliwość błon komórkowych na działanie insuliny, stąd też powinniśmy spożywać je w dużych ilościach – ale proporcjonalnie do omega 6.

W dobrze zbilansowanej diecie o wiele ważniejszą rzeczą jest zachowanie odpowiedniej proporcji kwasów omega 6 i omega 3, przy jednoczesnym obniżeniu spożywania tłuszczów nasyconych, niż zwiększenie ogólnej ilości tłuszczów wielonienasyconych.

Takie postępowanie łagodzi wahania poziomu cukru we krwi głównie jednak w cukrzycy typu II. Jeśli organizm jest zdrowy i sprawnie funkcjonuje, DHA i EPA są przez niego wytwarzane z kwasu alfa- lilinolenowego i dlatego musimy spożywać większe ilości tego kwasu, żeby uzyskać odpowiednie dla potrzeb organizmu ilości DHA i EPA.

OSTEOPOROZA

Fitoestrogeny zawarte w oleju lnianym zwiększają tempo podziału i różnicowania komórek kościotwórczych zwanych osteoblastami, zwiększają syntezę kolagenu, którego brak jest odpowiedzialny za rozwój osteoporozy i złamania kości z niej wynikające. Powodują wzrost gęstości kości.

CHOROBY SPOWODOWANE STANAMI ZAPALNYMI

Olej lniany zawiera NNKT, które umożliwiają produkcję przeciwzapalnych prostaglandyn PGE – 1, PGE – 3 i PGI – 1, niski stan tych prostaglandyn jest powodem przewlekłych stanów zapalnych, w tym zapalenia stawów i jelita grubego.

Ma to ogromne znaczenie w chorobach reumatycznych, gdzie mamy do czynienia z patologicznym odczynem zapalnym przeciw własnym tkankom organizmu.

Tak, więc z kwasów omega-3 syntetyzują się prostaglandyny przeciwzapalne, pomocne także w zapobieganiu wszelkim stanom zwyrodnieniowym stawów.

Wydzielające się podczas trawienia świeżych nasion śladowe ilości cyjanowodoru hamują wzrost drobnoustrojów jelitowych, co – oprócz kojącego oddziaływania śluzu – zwiększa wartość leczniczą siemienia Zastosowanie omega-3 może więc przynieść istotne zmniejszenie zapotrzebowania na stosowane leki przeciwzapalne

OTYŁOŚC I NADWAGA

Lignany lniane powodują hamowanie aktywności enzymu aromatazy, enzymu szlaku syntezy estrogenów, który reguluje ich produkcję. Zaburzona funkcja tego enzymu prowadzi do otyłości, celulitu i powstawania cech kobiecych u mężczyzn ( ginekomastii ).

HEMOROIDY

Olej lniany działa na błony śluzowe w całym układzie pokarmowym, wzmacnia je, regeneruje a przede wszystkim osłania.

JASKRA

Badania na zwierzętach wykazały, że olej lniany obniża o połowę ciśnienie śródgałkowe, które w tej jednostce chorobowej jest zawsze zwiększone.

BOLESNE MIESIACZKOWANIE

Nadmiar prostaglandyn prozapalnych może prowadzić do nadmiernie bolesnego miesiączkowania. Natomiast dostarczanie omega-3 działającego na produkcję prostaglandyn przeciwzapalnych może zmniejszyć tego typu objawy.

SKÓRA

Zastosowanie kwasów omega-3 poprawia leczenie różnego rodzaju egzem oraz łuszczycy. Większość z nich ma swoje podłoże w nadmiernej reakcji zapalnej w obrębie skóry.

Kwasy omega-3 aktywizują procesy likwidujące zgubne skutki nadmiernej ekspozycji na promienie UV na komórki naskórka (suchość, akantoza).

Udowodniono też, że skóra z niewystarczającą ilością kwasów omega-3 poddana działaniu czynników agresywnych ( mydło, warunki atmosferyczne, itd.) nie jest w stanie utrzymać odpowiedniego stopnia nawilżenia.

W przypadku skóry tłustej odpowiedni procent kwasu alfa – linolenowego gwarantuje właściwą płynność łoju skórnego i jego równomierne rozprowadzanie na powierzchni naskórka. Nie dochodzi wówczas do zaczopowania ujść gruczołów łojowych i powstawania zaskórników.

PROSTATA

Ligniny pośrednio poprzez hamowanie aktywności enzymu 5-alfa-reduktazy mogą powodować ograniczenie rozrostu prostaty i raka prostaty oraz rozwoju trądziku i łysienia

SKUTECZNOŚĆ W OKRESIE CIĄŻY.

NNKT w postaci izomerów cis mają korzystny wpływ w czasie ciąży ze względu na zapotrzebowanie mózgu i układu nerwowego rozwijającego się dziecka. Organizm matki nie może tych kwasów samodzielnie syntetyzować i dlatego musi je otrzymywać w pożywieniu.

Zaobserwowano korzystny wpływ kwasów omega-3 na proces utrzymywania ciąży. Wytwarzane z nich prostaglandyny hamują aktywność skurczową, zmniejszając ryzyko przedwczesnego porodu.

Przy niedoborach NNKT w czasie ciąży zaobserwowano u dzieci zmiany skórne, zmniejszoną odporność na infekcję oraz gorszy rozwój fizyczny.

Kwasy te mają też wpływ na wyższy poziom inteligencji u dzieci, których matki podczas ciąży korzystały z pożywienia bogatego w te substancje.

ŻYWIENIE DZIECI

Bardzo ważnym jest by zadbać o dostarczanie tych kwasów dzieciom, których mózg się dopiero rozwija i które potrzebują w związku z tym szczególnie dużo kwasów omega-3, które mają istotny wpływ na ich rozwój fizyczny i umysłowy.

Kobiece mleko jest bardzo bogatym źródłem kwasów EPA i DHA, które są konieczne m.in. do prawidłowego rozwoju mózgu i całego układu nerwowego rozwijającego się dziecka. Aby matka miała prawidłowy skład mleka musi zadbać o właściwą dietę w której nie może zabraknąć kwasów z grupy omega -3 alfa – linolenowego.