Ksylitol

Ksylitol C5_H12_O5 – jest to organiczny związek chemiczny, a dokładniej alkohol polihydroksylowy, o pięciowęglowej budowie cząsteczki, to zredukowana pochodna ksylozy, cukrol o słodkim smaku. W przemyśle spożywczym oznaczany jako E967.
Ten zdrowy
i naturalny cukier pozyskiwany jest z brzozy (potocznie nazywany „cukrem brzozowym”), co ciekawsze nasz organizm w procesach trawiennych sam wytwarza ten cukier w ilości około 15g dziennie.

Ma on wielokrotnie niższy indeks glikemiczny (IG:8) niż sacharoza i glukoza, co znaczy że jest metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny, dlatego zalecany się go diabetykom, ponad to zawiera dwa razy mniej kalorii niż zwykły cukier, oraz zmniejszają łaknienie na cukier.

Ksylitol nie fermentuje w układzie pokarmowym tak jak inne cukry, a w jelitach ma podobne działanie jak rozpuszczalny błonnik, wytwarza kwasy tłuszczowe regulujące poziom tłuszczów i glukozy w krwiobiegu. Następnie skutecznie utrudnia życie szkodliwym bakteriom jelitowym takim jak Helicobacter pylori, które przyczyniają się do owrzodzenia żołądka, oraz ogranicza rozwój drożdżaków (np. Candida albicans ) i pleśni.

Nasz super cukier ma działania przeciw próchnicze, wręcz hamuje procesy próchnicze jak i zapalenia dziąseł oraz ozębnej. Wzmacnia mineralizację szkliwa i likwiduje drobne ubytki. Ma on właściwości które wpływają na zwiększenie przyswajalności wapnia dlatego pozytywnie wpływa na zęby i kości poprawiając gęstość. Zalecany jest dla osób dotkniętych lub zagrożonych osteoporozą.

Piotr K.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *