Kilka słów o sezamie

To jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Wywodzi się z Afryki Północnej. W starożytnych czasach zyskał miano „złota faraonów”. Jest rośliną oleistą, którego nasiona dostarczają wartościowych tłuszczów. Nasiona tej rośliny zawierają 54% tłuszczu, 20% białka, 13,4% węglowodanów, 5,7% wody. 100 gramów nasion dostarcza ok. 851 mg potasu, 647 mg fosforu, 579 mg magnezu, 415 mg wapnia i 122 mg sodu. Drobne złociste nasionka w pełni zasłużyły sobie na tę nazwę. W obecnych czasach sezam występuje już tylko w uprawie, głównie w Indiach, Chinach i Meksyku.

Ziarno sezamowe w smaku przypomina migdały. Zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, nienasycone kwasy tłuszczowe, lecytynę, wpływającą dobrze na sprawność umysłową.

Wartość odżywcza sezamu porównywalna jest do wartości białka kurzego. Ziarenka sezamu są źródłem: protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia ( zawiera go 10 razy więcej niż mleko ), żelaza, cynku i fosforu. Wysoka zawartość aminokwasów sprawia, że są łatwo przyswajalne.

Sezam zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3. Unikatowe składniki sezamu sesamol i sesamolina ( lignany zawarte w sezamie ) stanowią naturalny przeciwutleniacz, spowalniający procesy starzenia. Lignany te, które występują równie obficie w siemieniu lnianym, przyczyniają się do znacznej poprawy stanu naszego zdrowia, samopoczucia i humoru. Dzięki wyjątkowym składnikom odżywczym sezam ma efektywne działanie przeciwtrądzikowe, zmniejsza objawy skórnych chorób autoimmunologicznych ( łuszczyca, wyprysk ), wykazuje właściwości przeciwuczuleniowe.

Jedzenie sezamu wpływa na zachowanie młodej, elastycznej skóry, chroni organizm przed niektórymi chorobami metabolicznymi i zmniejsza ryzyko nowotworów
Stosowany w jako składnik potraw obniża ciśnienie krwi, posiada zdrowe tłuszcze nienasycone.
Ma właściwości regenerujące, przeciwzapalne, nawilżające, rozgrzewające, oczyszczające, tonizujące, zwalcza wolne rodniki, hamuje krwawienie, reguluje pracę gruczołów łojowych, przeciwdziała szkodliwemu promieniowaniu UV.

Oprócz powyższych właściwości sezam również :

  • poprawia ukrwienie skóry, odżywia suchą skórę
  • leczy skórę głowy
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • spowalnia procesy starzenia
  • pozytywnie wpływa na sprawność umysłową
  • korzystnie wpływa na problemy związane z układem pokarmowym, działając lekko przeczyszczająco
  • wpływa pozytywnie na trawienie
  • przyspiesza wzrost włosów
  • przeciwdziała siwieniu
  • wzmacnia kości

Źródła:
http://kuchnia.wp.pl/kat,1037881,title,Sezam-nasionko-bogow,wid,16106897,wiadomosc.html?ticaid=1126e3
http://www.chinskieprzepisy.pl/artykuly/sezam-wlasciwosci-i-zastosowanie
http://walden.yenn.cc/stara/makrobiotyka/jedzenie_jak_lek.htm

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *